Absolutt.
Heimebryggjartråden
-
- Belieber
- Posts: 16
- Joined: 06 Apr 2004, 00:00
- Location: Kruttårnet
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
evilbanana wrote:Ja vi vurderer noe sånt som den pakken til rundt 3000-lappen. Med det utstyret vi har nå får vi ikke kontrollert temperaturen adekvat nok til å drive med mesking synes vi. Men jeg er ikke helt med på at man MÅ ha en kladons til 13000. Variablene er gøy, man får mer mestringsfølelse når man har gjort alt selv. Men antar det er litt som grilling vs sous vide.
Altså, jeg sier ikke man MÅ ha en Speidel til 13.000 for å brygge øl, tvert i mot.
Men fordelene om man synes det er en grei investering er:
Den krever ikke mye plass, i motsetning til mange andre hjemmebryggerier som krever en eget meskekar etc. (Det slipper du jo med BIAB). Med Speidel så mesker du og koker i samme kar.
Det korter ned bryggetiden om man ønsker å være effektiv fordi man kan dille med alt det andre man skal gjøre mens det meskes - vasking av gjæringskar, rehydrere gjær. Dog er man nødt til å røre litt i mesken en gang i blant for å sikre godt utbytte, vårt utbytte ble mye bedre etter vi begynte å gjøre det.
Den sørger for jevn temperatur gjennom hele bryggeprosessen, og kan programmeres til 5 meskesteg om nødvendig.
Man kan fint brygge uten å programmere, vi driter stort sett i programmeringen på øl som skal meskes på en temperatur (eks. 66 grader i 90 minutter).
Om man programmerer så kan man også legge inn når man skal putte i humle, det er strengt tatt bare en stoppeklokke, men det er greit nok om man først har en.
Men når det kommer til selve bryggeprosessen så er ikke den så forskjellig fra BIAB og andre bryggemetoder og du får egentlig ingenting gratis av en Speidel, men den hjelper deg med å sørge for korrekt temperatur og at du ikke må være så årvåken på hva stekeplata står på, eller at du får for varierende mesketemperatur.
-
- Rocker
- Posts: 549
- Joined: 20 Mar 2008, 00:00
- Favourite genre: It's complicated
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 1 time
Selv om en speidel gir kjempegod temperaturkontroll så er det ingen grunn til å vente til man har lignende kontroll før man går over til all grain. Varm opp meskevann til 70 grader-ish. Hiv oppi maltmengde på ca 4kg. Etterjuster med varmt og kaldt vann utover. Etter varmtvannet har varmet opp meskekaret er det sjelden at temperaturen endrer seg mer enn 1-2 grader utover de 90 minuttene man mesker, dersom man isolerer. Isolasjon lager man ved å dekke et liggeunderlag fra clas med et førstehjelpsteppe. Koster maks 200.-
Den største fordelen med speidel er at man kan spise en god middag uten å holde den med oppsyn. Utover det er å sjekke termometeret hvert kvarter en liten pris å betale for å brygge et øl.
-
Topic author - Belieber
- Posts: 43
- Joined: 27 Dec 2006, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Er nødt til å klare meg uten termometer, så her sitter jeg liksom bare og analyserer dampen og bruker sansene. I går klarte jeg dog å glemme ut kjelen, og endte opp med å koke to kilo malt...
-
- Belieber
- Posts: 159
- Joined: 28 Jul 2003, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
http://www.bryggselv.no/products/nybegynner-sett-25l
og en slik
http://www.olbrygging.no/products/beer- ... nerasjon-3
Så har man alt man trenger for å komme igang?
-
- Poser
- Posts: 273
- Joined: 28 Jul 2003, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Hittil: Hveteøl lakrisrot, hveteøl solbær, hveteøl appelsin, hveteøl sitrongress og ingefær, honningporter, harvest pale ale og IPA. Vurderer også en porter med solbær og en med lakrisrot, men vil egentlig ha noe plain allround-øl. Noe single hop kanskje?
-
- Rocker
- Posts: 549
- Joined: 20 Mar 2008, 00:00
- Favourite genre: It's complicated
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 1 time