Welcome to %s forums

De beste forumene for rock og metall - før var det Scream Magazine

Login Register

Heimebryggjartråden

Archive on Scream Magazine from 2019 and older.
User avatar

Topic author
Presticide
Belieber
Belieber
Posts: 43
Joined: 27 Dec 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Heimebryggjartråden

Post by Presticide »

Låter bra! Jeg kjenner meg fristet til å lage noe lett og lekker selv.

Image

User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Hva med at jeg inviterer til bryggedag?


User avatar

Rintrah
Poser
Poser
Posts: 466
Joined: 29 Jul 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Rintrah »

BlueGrot wrote:

Hva med at jeg inviterer til bryggedag?

Veldig kjekt!


User avatar

Rintrah
Poser
Poser
Posts: 466
Joined: 29 Jul 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Rintrah »

Eg har tinga malt til morgondagens bryggjing. Pilsnermalt + 20% kveite. Humler moderat med Northern Brewer og Saaz. Det er sjølvsagt alt for tidleg i min bryggjekarriere til å ha nokon favorittgjær, men eg vil freiste meg på WLP400 igjen, Belgian wit. Diggesen! Denne oppskrifta følger nokså stramt den som Nøgne Ø presenterer i boka Ølbrygging fra hånd til munn som sin Saison, og den er jo nydeleg. Satsar på at dette er eit flott utgangspunkt også i vårt bryggeri.


User avatar

Topic author
Presticide
Belieber
Belieber
Posts: 43
Joined: 27 Dec 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Presticide »

Æprôpô gjær- jeg trudde kanskje jeg var uten brettanomyces i mungåten jeg la ut tidligere it tråden, men joggu er det en klar syrlighet i ølet nå som det har flaskemodnet tre uker. Pussig gjærstamme.

Jeg har jo også kjørt et mjødeksperiment nylig, og det er artig å se at enda honningvolumet på vann er identisk i hver dunk, oppfører gjæren seg helt annerledes i hver dunk (som har hver sin type honning).

Image

User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Brett kan bruke 6 måneder på å komme frem.


User avatar

Rintrah
Poser
Poser
Posts: 466
Joined: 29 Jul 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Rintrah »

Screenshot 2014-03-16 22.25.14.png

Jaudå, det blir øl av dette. 24 liter, for å vere nøyaktig. Men det går nok ein del i ein enorm trub, tenkjer eg. Vi bruker sjeldnare og sjeldnare posar til humla, for vi føler humleutbyttet blir så dårleg. Har bare pellets rett i gryta, og no med 170 gram humle i omløp blei jo ølet grønt… kjem seg når det roar seg.

Ein annan ting som vi av ymse grunnar gjorde no, og har gjort med hell før, er å setje eit starter på ølet vi bryger same dag. Når den er i vigør pitcher vi heile stasen i vørteren som har stått og venta i spenning i eit døgn. Ein slags retrostarter. Har ikkje høyrt om andre som har gjort det på denne måten, og det er ikkje heilt optimalt, men betre å lage ein starter i alle fall, enn å berre bruke éit røyr.


User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Lag starteren 8 timer før du pitcher den, så har du en celledeling inne, eller nært forestående.


User avatar

Rintrah
Poser
Poser
Posts: 466
Joined: 29 Jul 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Rintrah »

Celledeling schmelledeling. Eg vil ha klare og fyrrige celler!


User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Gjærstarter på kok. Gjæren er knappe 11 dager gammel. Fantastisk med bryggebutikk av slikt kaliber i bergen.



anna
Infant
Infant
Posts: 2
Joined: 03 Aug 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by anna »

Jeg har hittil i min hjemmebryggkarriere brygget Saison, Porter og IPA. (Alle etter Nøgne Ø sine oppskrifter.) Alle ble veldig vellykket! (Selv uten å lage gjærstarter.)

Neste på listen er barley wine, deretter en belgisk dubbel, så lyst bringebærøl av noe slag, og til slutt øl med sitrongress, kaffirlimeblader og ingefær. Mannen vil brygge lambic med kirsebær, men det får bli litt senere i karrieren. (Vil heller brygge Ægir Harvest Ale med fersk humle!) Baserer meg på oppskrifter fra How to Brew og Ølbrygging fra hånd til munn, helt egne oppskrifter begir jeg meg ikke ut på helt enda.


User avatar

Rintrah
Poser
Poser
Posts: 466
Joined: 29 Jul 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Rintrah »

Kjemepetriveleg med bryggjedag i går! To øl på ein gong!


User avatar

Terror_mit_uns
Poser
Poser
Posts: 418
Joined: 22 Sep 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 6 times
Been thanked: 0
Contact:
Afghanistan

Post by Terror_mit_uns »

Kjempestas!

Image
Choke! choke! choke! the devil we evoke!


anna
Infant
Infant
Posts: 2
Joined: 03 Aug 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by anna »

Har to gjæringskar stående på badet nå. Et med Nøgne Ø`s Blonde og det andre med hveteøl i witbier-stil, men istedenfor sitrus og koriander har jeg tilsatt bringebær.


User avatar

Rintrah
Poser
Poser
Posts: 466
Joined: 29 Jul 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Rintrah »

anna wrote:

Har to gjæringskar stående på badet nå. Et med Nøgne Ø`s Blonde og det andre med hveteøl i witbier-stil, men istedenfor sitrus og koriander har jeg tilsatt bringebær.

Spanande! Men pass på at det ikkje blir for varmt under gjæringa. Ingen varmekabler på, håper eg.



anna
Infant
Infant
Posts: 2
Joined: 03 Aug 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by anna »

Trygt plassert på hylle og ingen varmekabler er på. Bringebærølet ser ikke veldig lovende ut nå og jeg mistenker at det er infisert. Gir det noen dager til. I kveld blir det flasking av Blonde som har utviklet seg perfekt!


User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Brukte du ferske eller frosne bær? Sterilisertes de? Ikke bry deg så mye om hvordan ølen ser ut. Det er litt typisk hjemmebryggersyndrom å henge seg opp i hvordan gjæringen foregår for å dømme om ølet blir godt eller dårlig, når det mest sannsynlig blir drikkendes uansett.

Image

Dersom det ser slik ut kan du derimot bekymre deg.


User avatar

Tomas
Poser
Poser
Posts: 268
Joined: 19 Apr 2005, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Tomas »

Det skal altså ikke ligne på dravle. Jeg noterer.

perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
:boobs:

User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Karamellpudding med karamellsaus.


User avatar

Tomas
Poser
Poser
Posts: 268
Joined: 19 Apr 2005, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Tomas »

Ey! Ikke ødelegg nå.

perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
:boobs:

Locked Previous topicNext topic