En kompis av meg kokte malten for å lage øl. Det ble interessant.
Heimebryggjartråden
-
- Rocker
- Posts: 717
- Joined: 28 Jul 2003, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 1 time
-
- Poser
- Posts: 273
- Joined: 28 Jul 2003, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Endeleg brygging att etter ein lengre pause. Fint å lytte til vinyl og brygge av og til, så det blir nok regelmessig brygging framover. Hadde heilt gløymd at det tar så lang tid med mesking og vasking av utstyr. Det er ei god kjensle å setje brygget til gjæring og høyre plopping frå gjærlåsen når eg traktar kaffi morgonen etter.
Brygget er ein slags kopi av Kinn Pilgrim.
-
- Poser
- Posts: 273
- Joined: 28 Jul 2003, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Rintrah wrote:@Voidhanger Det er stas! Er det eit slags gryte-i-gryte-opplegg du har der? Gryte med silbotn for mesking?
Det stemmer. Beer Brew 30 (generasjon 1). Har isolert den med eit liggeunderlag. Praktisk og plassbesparande system. Vørterkjøler inkludert. Meir info: http://www.olbrygging.no/products/beer- ... nerasjon-3
Voidhanger wrote:Rintrah wrote:@Voidhanger Det er stas! Er det eit slags gryte-i-gryte-opplegg du har der? Gryte med silbotn for mesking?
Det stemmer. Beer Brew 30 (generasjon 1). Har isolert den med eit liggeunderlag. Praktisk og plassbesparande system. Vørterkjøler inkludert. Meir info: http://www.olbrygging.no/products/beer- ... nerasjon-3
Digg! Det har vore tregt med bryggjing her i huset i det siste, men ambisjonane veks jo.
-
Topic author - Belieber
- Posts: 43
- Joined: 27 Dec 2006, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
I går gikk jeg over til et større kaliber, med såkalte "kinnflasker" og større kapsler (29mm). Første gikk brillefint, så klarte jeg å knuse tre flasker pga. et totalmongo flaskeapparat (sånn jævel i rød plast). Måtte jury-rigge med noe papirdrit for at metallet ikke skulle sodomere flaskehalsen. Utrolig at det faktisk funket.
Da slo det meg at dette ikke kommer til å være siste gang den flaskeren svikter. Neste gang vil det selvsagt gå til h*****e kvart på ti torsdag kveld, uten noe som helst von om frelse. Ergo = bordkorker neste.
-
Topic author - Belieber
- Posts: 43
- Joined: 27 Dec 2006, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Presticide wrote:MerkwiwiduR (sur?) gruit ale
Volum: 10 liter
Korn og malt:
1kg røykmalt (håndknust for anledningen)
1,5kg Amber LME, Brewferm
80g lettristet havregrynTilsetninger:
Einerkvister {Forhåndskokt låg som meskevann
50g pors {To deler: 35g 60 min. > 15g 10 min. Så rett i dunken.
10g knuste einebær {60 min.
15g røsslyng {kokt 1 minutt i litt vann, så rett i karet på fjerde dag i gjæringGjær: Ulvik II* og Ulvik I**
*Villgjærkultur høstet fra upasteurisert eplemost. Den ble først brukt på en "grog" i høst, og da la jeg merke til noe pussig med skummet. Først fryktet jeg at det kunne være acetobacter - men det luktet ikke vondt og drikken er idag klar og drikkelig, om enn litt plattere enn jeg hadde håpet på. Det er forøvrig å vente at gjæren oppfører seg rart, i og med at den er vill - og sikkert inneholder haugevis av ulike mikroorganismer. Siden den funka greit valgte jeg å videreføre den til et annet brygg, og merket en tilsvarende hvit film på toppen av starteren.
Bluegrot foreslo at det var brettanomyces, en type villgjær som trives med epler. Prøvesmakte startkulturen; luktet ikke ille, smakte ikke kjipt. Sa dermed har jeg med vitende vilje infisert mitt eget brygg, nice. Satser på at det funker.Oppdatering: Tilsatt Ulvik I, formodentlig, som er en annen villgjær - men som ikke viser de samme sporene av lugubre kulturen som nummer to. Nå kjemper skal de to få kjempe om herredømme i gjærkaret.
Kan nevne etter flaskeseansen at det var ingen sanselige spor etter brettanomyces i dette brygget, så åpenbart har en sterk og edel stamme tatt kontrollen. Med en OG på 1,053 og en FG på 1,026 burde det vel bli 3,5%, sånn omtrent. Det kan jeg leve med. Faller vel inn i kategorien mungåt.
-
Topic author - Belieber
- Posts: 43
- Joined: 27 Dec 2006, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
-
Topic author - Belieber
- Posts: 43
- Joined: 27 Dec 2006, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Kveldens forsøk: 2x5L mjød.
Samme gjær, samme honningvolum (2,5kg), ulike typer honning i hver av dunkene.
Det ble litt uhøytidlig og halvvegs mot sin hensikt. Poenget var at det skulle være en type honning i hver dunk. Ved nærmere ettersyn viste det seg at jeg ikke hadde nok av det ene slaget så da kunne jeg enten produsere mindre eller gjøre det svakere. Ingen av delene var aktuelle.
Honningen fikk jeg på tilbud fra Lerøy men var sikkert drøy nok i pris for det om. Sånn det står til nå blir den ene dunken ren rapshonning og andre en kombinasjon bestående av 1kg mørk tysk skogshonning (hvorfor er den så ekstremt mørk tør jeg ikke spekulere på) og 1,5kg sydfransk honning av noe slag med en merkelig parfymert (lavendel? rosmarin??) aroma.
-
Topic author - Belieber
- Posts: 43
- Joined: 27 Dec 2006, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Man må bare drite i gjærstopp og la gjæren gjøre jobben sin etter min erfaring. Bare pump på med honning til den griner.
No må eg ut av grøfta. Ein ny vår snart! Må komponere noko lyst og frisk til vårsola. Kanskje det vert bryggjing laurdag. Vurderer ein IPA med rug. Eller kanskje noko innanfor sekkebetegnelsen saison. Kanskje litt kveite. Held det nok enkelt med både malt og humle, og ingen tilsetjingar. Skal flytte bryggeriet til sentrum, blir spanande å sjå kva det har å seie for gjæringstilhøva. Det har ikkje vore heilt optimalt slik vi har hatt det (for varmt), og vi lurer på om det er grunnen til at mange av øla vi har bryggja har hatt dei same svakhetane. Ein lys og enkel øl vil jo ikkje leggje skjul på noko, så dette vert spanande.