Låter bra! Jeg kjenner meg fristet til å lage noe lett og lekker selv.
Heimebryggjartråden
-
Topic author - Belieber
- Posts: 43
- Joined: 27 Dec 2006, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Eg har tinga malt til morgondagens bryggjing. Pilsnermalt + 20% kveite. Humler moderat med Northern Brewer og Saaz. Det er sjølvsagt alt for tidleg i min bryggjekarriere til å ha nokon favorittgjær, men eg vil freiste meg på WLP400 igjen, Belgian wit. Diggesen! Denne oppskrifta følger nokså stramt den som Nøgne Ø presenterer i boka Ølbrygging fra hånd til munn som sin Saison, og den er jo nydeleg. Satsar på at dette er eit flott utgangspunkt også i vårt bryggeri.
-
Topic author - Belieber
- Posts: 43
- Joined: 27 Dec 2006, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Æprôpô gjær- jeg trudde kanskje jeg var uten brettanomyces i mungåten jeg la ut tidligere it tråden, men joggu er det en klar syrlighet i ølet nå som det har flaskemodnet tre uker. Pussig gjærstamme.
Jeg har jo også kjørt et mjødeksperiment nylig, og det er artig å se at enda honningvolumet på vann er identisk i hver dunk, oppfører gjæren seg helt annerledes i hver dunk (som har hver sin type honning).
Jaudå, det blir øl av dette. 24 liter, for å vere nøyaktig. Men det går nok ein del i ein enorm trub, tenkjer eg. Vi bruker sjeldnare og sjeldnare posar til humla, for vi føler humleutbyttet blir så dårleg. Har bare pellets rett i gryta, og no med 170 gram humle i omløp blei jo ølet grønt… kjem seg når det roar seg.
Ein annan ting som vi av ymse grunnar gjorde no, og har gjort med hell før, er å setje eit starter på ølet vi bryger same dag. Når den er i vigør pitcher vi heile stasen i vørteren som har stått og venta i spenning i eit døgn. Ein slags retrostarter. Har ikkje høyrt om andre som har gjort det på denne måten, og det er ikkje heilt optimalt, men betre å lage ein starter i alle fall, enn å berre bruke éit røyr.
Jeg har hittil i min hjemmebryggkarriere brygget Saison, Porter og IPA. (Alle etter Nøgne Ø sine oppskrifter.) Alle ble veldig vellykket! (Selv uten å lage gjærstarter.)
Neste på listen er barley wine, deretter en belgisk dubbel, så lyst bringebærøl av noe slag, og til slutt øl med sitrongress, kaffirlimeblader og ingefær. Mannen vil brygge lambic med kirsebær, men det får bli litt senere i karrieren. (Vil heller brygge Ægir Harvest Ale med fersk humle!) Baserer meg på oppskrifter fra How to Brew og Ølbrygging fra hånd til munn, helt egne oppskrifter begir jeg meg ikke ut på helt enda.
-
- Poser
- Posts: 418
- Joined: 22 Sep 2003, 00:00
- Mood:
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 0
- Contact:
anna wrote:Har to gjæringskar stående på badet nå. Et med Nøgne Ø`s Blonde og det andre med hveteøl i witbier-stil, men istedenfor sitrus og koriander har jeg tilsatt bringebær.
Spanande! Men pass på at det ikkje blir for varmt under gjæringa. Ingen varmekabler på, håper eg.
Trygt plassert på hylle og ingen varmekabler er på. Bringebærølet ser ikke veldig lovende ut nå og jeg mistenker at det er infisert. Gir det noen dager til. I kveld blir det flasking av Blonde som har utviklet seg perfekt!
-
- Rocker
- Posts: 549
- Joined: 20 Mar 2008, 00:00
- Favourite genre: It's complicated
- Mood:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 1 time
Brukte du ferske eller frosne bær? Sterilisertes de? Ikke bry deg så mye om hvordan ølen ser ut. Det er litt typisk hjemmebryggersyndrom å henge seg opp i hvordan gjæringen foregår for å dømme om ølet blir godt eller dårlig, når det mest sannsynlig blir drikkendes uansett.
Dersom det ser slik ut kan du derimot bekymre deg.