Welcome to Rock Forums

De beste forumene for rock og metall - før var det Scream Magazine

Login Register

Hjemmebrygging

Archive on Scream Magazine from 2019 and older.
User avatar

Topic author
Kjellvete
Rocker
Rocker
Posts: 533
Joined: 29 Aug 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Hjemmebrygging

Post by Kjellvete »

Noen som har kjennskap til faget?
Tenkte jeg skulle sette en dunk og drikke meg kvalm til jól. Siden jeg ikke har gjort det tidligere så kommer jeg til å holde det så enkelt som honning,vann og gjær og heller vente med fancy tilsettinger til en annen runde.
Tips,oppskrifter og erfaringer må gjerne postes her

Knugende knyttnever av negativ energi

User avatar

torjo
Rocker
Rocker
Posts: 840
Joined: 28 Jul 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Age: 55

Post by torjo »

Det vokser helt sikkert mjødurt nær deg.

Ta tårnet, Ebralidze!

User avatar

War Pig
Belieber
Belieber
Posts: 118
Joined: 16 Jul 2011, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Age: 43

Post by War Pig »

Innbiller meg at Presticide har erfaring på feltet. Han er i hvert fall troende til det.


User avatar

Tomas
Poser
Poser
Posts: 268
Joined: 19 Apr 2005, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Tomas »

Absolutt. Har smakt mjød à la Presticide og det var sannelig gode greieer.

perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
:boobs:

User avatar

Terror_mit_uns
Poser
Poser
Posts: 418
Joined: 22 Sep 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 6 times
Been thanked: 0
Contact:
Afghanistan

Post by Terror_mit_uns »

liker bedre heksebrygget hans

Image
Choke! choke! choke! the devil we evoke!

User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Sprudlende eller usprudlende, sterk eller svak?


User avatar

Topic author
Kjellvete
Rocker
Rocker
Posts: 533
Joined: 29 Aug 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Kjellvete »

BlueGrot wrote:

Sprudlende eller usprudlende, sterk eller svak?

Sprudlende er litt femi så jeg satser på usprudlende et sted mellom 15 og 20 prosend burde være passelig.
Har kjøpt honning og hetvingjær nå så det blir vel til å slenge det i en bøtte i kveld så får vi se hva som kommer ut av det :-D

Knugende knyttnever av negativ energi

User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Renslighet uber alles. Hetvinsgjær er litt bedritent på smak, så bruk heller f.eks cidergjær og tilsett hetvinsgjær når cidergjæren dør av høy prosent.


User avatar

Topic author
Kjellvete
Rocker
Rocker
Posts: 533
Joined: 29 Aug 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Kjellvete »

Denne første runden blir mest som et eksperiment å regne. Om den ikke faller i smak så er det ikke verre enn å teste med annen gjær neste gang.

Når det gjelder blandingsforhold så ser jeg det spriker voldsomt der ute. Har 2,3 kg honning og mener det burde holde til 12-15 liter om jeg sper på med sukker.
Har sett noen skrive om blandingsforhold honning/vann på 1:2 men det virker da veldig i overkant

Knugende knyttnever av negativ energi

User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Ikke spe på med ren farin. Sirup eller demerara er et bedre valg som etterlater god smak fremfor sukker som gjærer helt ut og syrner til brygget.

Man skal helst ikke bruke noe som helst sukkerbase enn honning da.


User avatar

Topic author
Kjellvete
Rocker
Rocker
Posts: 533
Joined: 29 Aug 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Kjellvete »

BlueGrot wrote:

Man skal helst ikke bruke noe som helst sukkerbase enn honning da.

Vet egentlig det men det ble gjort sånn denne gangen for å holde budsjettet nede siden jeg ikke har peiling på hva jeg driver med,hehe.
Står nå en bøtte i boden så får vi se hva det egner seg til på sikt :-D

Knugende knyttnever av negativ energi

User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Hadde det vært lovlig kunne du jo i verste fall destillert det.


User avatar

AOR Guru
Belieber
Belieber
Posts: 46
Joined: 26 May 2004, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by AOR Guru »

Jeg og ei venninne skal brygge mjød imorra, for første gang. Det blir spennende.
Jeg har fått oppskrift og detaljert fremgangsmåte som skal følges. Jeg skal ikke røpe for mye av oppskrifta riktig enda, men jeg kan si så mye at det til ca. 10 liter mjød skal det være 12 liter vann og ca. 3,5 kg honning (ikke lynghonning) i tillegg til litt annet rart...

Det skal i hvertfall settes imorra (idag nå som kl er over midnatt), så får vi se hvordan det går. Jeg skal følge med i tråden her og komme med mine innspill og erfaringer jeg etterhvert vil få :wink:


User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Haandbrug.dk er en fin kalkulator hvor man kan regne ut alkoholstyrke og farge på brygget.


User avatar

Presticide
Belieber
Belieber
Posts: 43
Joined: 27 Dec 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Presticide »

Kjellvete wrote:

Denne første runden blir mest som et eksperiment å regne. Om den ikke faller i smak så er det ikke verre enn å teste med annen gjær neste gang.

Når det gjelder blandingsforhold så ser jeg det spriker voldsomt der ute. Har 2,3 kg honning og mener det burde holde til 12-15 liter om jeg sper på med sukker.
Har sett noen skrive om blandingsforhold honning/vann på 1:2 men det virker da veldig i overkant

På en dunk a 23 liter går det gjerne oppi ti kilo avhengig av gjær. Hvis du kjiper deg på honningen blir produktet verre, men hvis du vil lage noe fantastisk kan du karamelisere en viss andel av honningen. Det gir nydelig farge og nydelig smak. Lagte en testbatch brochet, der jeg knuste en liten spiseskje sennepsfrø som jeg la til ene flaska. Magnifique!

Skal du fortsatt være kjip på honningen ville jeg heller brukt noe bra eplemost fra Hardanger som erstatning for en bestanddel av vannet.

Mjødurt vokser rundt i alle kongerikets kratt, ellers er hylleblomst og røsslyng ideelle vekster. Pors og rødkløver er gode greier.

Hetvingjæren burde du holde deg langt unna. Jeg bruker for øyeblikket norske villgjærstammer, men helt standard tørr ale gjær funker godt nok det også. Hvis du på død og liv skal bruke hetvingjær behøver du mer honning uansett, for den oppskriften låter til å bli grusomt tørr og tynn, potensielt full av bismak.

Image

User avatar

Presticide
Belieber
Belieber
Posts: 43
Joined: 27 Dec 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Presticide »

BlueGrot wrote:

Hadde det vært lovlig kunne du jo i verste fall destillert det.

Dette må jeg prøve før eller siden.

Jeg har frysedestillert mjød, da blir den jo åpenbart kraftigere. Man bør da bruke en mjød man liker - for alt jeg ikke likte med den første ble bare enda mer fremtredende etterpå.

Image

User avatar

Topic author
Kjellvete
Rocker
Rocker
Posts: 533
Joined: 29 Aug 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Kjellvete »

Ting som tyder på at jeg har gjort det meste feil :grin:
Er ikke verre annet enn at jeg setter en ny dunk når denne er ferdiggått. Om dette blir drikkenes så er det i alle fall ikke min skyld :!:

Knugende knyttnever av negativ energi

User avatar

BlueGrot
Rocker
Rocker
Posts: 549
Joined: 20 Mar 2008, 00:00
Favourite genre: It's complicated
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Norway

Post by BlueGrot »

Hvor varmt står den?


User avatar

Stian
Rocker
Rocker
Posts: 990
Joined: 30 Jul 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Stian »

Hvor lang tid tar en sånn prosess fra start til slutt?


User avatar

Topic author
Kjellvete
Rocker
Rocker
Posts: 533
Joined: 29 Aug 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Kjellvete »

BlueGrot wrote:

Hvor varmt står den?

20 +

Knugende knyttnever av negativ energi

Locked Previous topicNext topic