Delete registration

If you want to delete registration on Scream Magazine-forum, then Board index -> User Control Panel -> Profile -> Delete my registration

Skriving

Archive on Scream Magazine from 2019 and older.
User avatar

Topic author
--Varda--
Belieber
Belieber
Posts: 30
Joined: 23 Mar 2004, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Skriving

Post by --Varda-- »

Oppdaget plutselig at jeg hadde laget en tråd på det gamle forumet om skriving, og fikk lyst til å lage en ny tråd om temaet. Siden den gang har jeg lest Stephen King's 'On Writing', og jeg har lest en del i 'Skriveboka' av Merete Morken Andersen, og jeg synes at begge bøkene har mange gode tips i seg.

Jeg skriver hovedsakelig skjønnlitterært, men har slitt mye opp igjennom med å ha skikkelig fokus på skrivinga, slik at jeg ikke roter meg helt bort i det jeg skriver. I senere tid har jeg, bl.a. ved hjelp av gode tips fra ovennevnte bøker, funnet det lettere å ha god fokus på skrivinga, mye p.g.a. at jeg har greid å lage meg gode rutiner på det, og har satt bestemte mål for meg selv om at jeg skrive så og så mye tilnærmet hver dag osv. Jeg har kommet frem til at det å sette slike mål for seg selv er en veldig bra måte og sørge for å faktisk få til å skrive. Selv på dager hvor jeg kanskje ikke føler meg spesielt motivert/ inspirert, tvinger jeg meg selv til å jobbe med skrivinga. I tillegg har jeg den regelen for meg selv at når jeg skriver skrur jeg av lyden på tlf, distraherer ikke meg selv ved å gå på nett eller lignende. Jeg pleier også å sette med til å lese litt og høre på musikk før jeg begynner å skrive; hvilket hjelper meg til å komme inn i den riktige "sonen". Musikk på ørene via hodetelefoner mens jeg skriver, bidrar til at jeg greier å stenge resten av verden ute.

Er det andre som har gode erfaringer/tips mht. hva som gjør skrivejobben lettere/hva som inspirerer/ hva man gjør dersom man står fast/generelle gode måter å jobbe på e.l.?

Min erfaring er at man lærer av alt man gjør når man skriver, og selv prosjekter som ikke "blir til noe"/ikke blir ferdige, er en del av læringsprosessen. Derfor ser jeg på det slik at selv ting jeg har jobbet med tidligere, som jeg har rotet meg bort i, og som jeg til slutt har endt opp med å legge fra meg, har lært meg noe; ikke minst om hva som ikke er lurt og måter å jobbe på som kanskje ikke er de beste. Noen andre som har tanker rundt denslags?

Btw: http://www.advicetowriters.com/ synes jeg er en fin side, som kan ha en del interessant lesning og noen gode råd om det å skrive.

Til slutt: en viktig ting jeg har kommet frem til er at noe av det viktigste er å være i skriveprosessen, og faktisk konsentrere seg om å ha utbytte av det å sitte å skrive, i stedet for å fokusere altfor mye om det endelige målet, og om det å skulle bli ferdig med et bestemt prosjekt. Sluttresultatet kommer etter hvert uansett, og det er noe med det å ta glede av veien dit.

User avatar

Frosty
Infant
Infant
Posts: 2
Joined: 13 Jun 2011, 00:00
Location: Hønefoss, Norway
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Age: 34

Post by Frosty »

Interessant tråd :) Skriver en del skjønnlitteratur selv, men har lagt en del prosjekter fra meg fordi jeg føler meg for "opptatt" med andre ting. Kjenner meg veldig godt igjen når du snakker om distraksjoner som internett og telefonen. Å tvinge seg selv til å skrive er ikke lett, men jeg kan se at det er nødvendig. Har veldig lyst til å sette meg ned og skrive igjen og ikke være så opptatt med skolen og diverse andre ting.

Men takk for at du skrev denne tråden og fortalte om dine erfaringer. Fikk lyst til å begynne å skrive igjen selv. :D

Hvilken type sjanger (novelle? roman?...) skriver du og hvilken type tekst (krim? fantasy?...) skriver du?

User avatar

Topic author
--Varda--
Belieber
Belieber
Posts: 30
Joined: 23 Mar 2004, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by --Varda-- »

Det er jo ikke så rart at det kan bli ekstra vanskelig å ta seg tid til å skrive når man holder på med skole og denslags, og i tillegg gjerne må jobbe med skolearbeid utenom den tiden man tilbringer på skolen, så det forstår jeg veldig godt. I slike tilfeller, kan det hende at det hadde vært best å sette seg små daglige mål, i stedet for å ha det for seg at man skal få skrevet veldig mye i løpet av en dag.

Og ja, det kan være vanskelig å tvinge seg selv til å skrive, men etter min erfaring så funker det bedre etter hvert. Til å begynne med, da jeg satte meg slike mål, gikk det mye tregere og det var vanskelig å komme skikkelig i gang med å ha en rutine på det, men etter hvert gikk det mye bedre. For min del har jeg det slik at jeg kan ha litt begrenset med energi i hverdagen, og blir gjerne fortere sliten enn andre av å være aktiv på et eller annet vis - også av å sitte og skrive - så selv om jeg teknisk sett har tid til å skrive mye i løpet av en dag, er det begrenset hvor mye tid jeg faktisk greier å bruke på det. Allikevel har jeg merket at jeg får skrevet mer om gangen nå enn jeg gjorde i begynnelsen da jeg hadde laget dette regimet for meg selv, rett og slett fordi med trening så går det lettere å "tvinge" seg selv. Skrivinga har en tendens til å flyte lettere (selv om det selvsagt ikke er tilfelle bestandig) nå enn før, så det virker som at slikt har lett for å komme seg litt etter at man har etablert gode rutiner for seg selv. Og litt om dagen er kanskje uansett bedre enn ingenting.

Hva jeg skriver kan variere, men har hovedsakelig skrevet noveller og prøvd meg på romanprosjekter som jeg ikke har endt opp med å fullføre. Det prosjektet jeg holder på med nå er et større prosjekt, som vel må sies å være begynnelsen på et romanmanus. Men man får se hva det blir til. Det at jeg har en annen fokus nå enn tidligere gjør at jeg jobber bedre med slikt nå for tiden i hvert fall. Sånn forøvrig synes jeg det av og til er litt vanskelig å definere spesifikt hva slags sjanger/type tekst jeg skriver. Det kan være litt variert det også, men det jeg holder på med nå er en type realistisk fiksjon, som kanskje kan sies å høre innunder en type utviklingshistorie (eller der omkring).

Hva slags sjangere og type tekster er det hovedsakelig du har skrevet?


heden
Belieber
Belieber
Posts: 37
Joined: 01 Jul 2008, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by heden »


Jeg syns denne mannen har mye og si om prossesen om det å skrive. Han har ei essay bok som lefler med emnet og intervjuene hans om det er gode syntes jeg https://www.youtube.com/watch?v=x3yi_BUenJ8 -

Ellers enn det har jeg skrevet noen såkalte essays for folkehøyskolens avis som jeg fikk veldig mye skryt for. Og har skrevet dikt om hvor ille og selvmedlidende jeg er siden jeg var 13. Fått en del skryt for noen av de og. Skrivning er gøy og fint når man er inspirert. Men jeg tror trikset er å kunne fokusere på det uansett tid eller sinnstemning. Akkurat som gitar, man blir stort sett flinkere å terpe på ting som er kjedlige for kunne ha ballast til å være kreativ med de verktøyene senere. Sånn er det for meg hvertfall.

EDIT: Oh s**t mer fra chuck https://www.youtube.com/watch?v=iuboXWN0F10
Sier mye bra på slutten
På randen av perleporten med Carsten Byhring og tomflasker.

User avatar

VonMünchhausen
Rocker
Rocker
Posts: 932
Joined: 21 Aug 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by VonMünchhausen »

Jeg var godt i gang med ei bok sjøl for noen år siden, men så konka dataen, ikke hadde jeg backup og mye av de håndskrevne notatene hadde jeg kasta etterhvert. Det satte en effektiv stopper for motivasjon og lyst. Trøster meg med at det sikkert bare hadde blitt noe drit uansett.

User avatar

OJTheViking
Belieber
Belieber
Posts: 109
Joined: 29 Jun 2014, 00:24
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Age: 42

Post by OJTheViking »

Har vært litt "off and on again" jeg også i løpet av årene. Har noen påstartede prosjekter som det aldri ble noe av. Kan vel nesten si at jeg har hatt perioder hvor jeg har vært flink til å starte ting, men ikke til å avslutte dem.

Like fullt fikk jeg noen dikt på print i en veldig lokal årbok i hjembygda en gang (hurra). Og sangtekster jeg skrev til det forrige bandet mitt ble jo inkludert på en skive vi ga ut (der hadde jeg i tillegg skrevet mye av musikken), så noen av de kreative frøene jeg har plantet i mitt liv har i det minste blitt et fullvoksent produkt.

Nå for tiden har jeg, slik som , prøvd å jobbe med en mye mer systematisk rutine, der jeg setter meg konkrete mål fra dag til dag, og jobber med en romanhistorie. Siden jeg og hun bor sammen, har vi på sett og vis blitt enige om en rutine der vi begge setter oss hver for seg og jobber litt med skrivingen bortimot hver dag. Så en del av den rutinen hun beskrev i sin originale post tilsvarer i stor grad min egen rutine. Hun er kanskje litt flinkere til å holde seg unna Twitter og Facebook o.l. enn jeg er da :| Men jeg merker at det kommer seg for min del også 8)

Når det gjelder sjanger vil jeg ikke røpe for mye, men det er i hvert fall min intensjon at historien skal være litt spennende i det minste. Hadde jeg endt opp med å bli forfatter på mer profesjonell basis, hadde jeg generelt sett ikke ønsket å kategorisere meg selv altfor mye i form av "krimforfatter", "grøsserforfatter" osv. Jeg har lyst å prøve meg på forskjellige type historier.

User avatar

DJGADD
Poser
Poser
Posts: 450
Joined: 23 Jul 2007, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by DJGADD »

Bugge wrote:Jeg kjenner ingen av dere, men jeg kan garantere at det dere skriver er søppel og at dere burde heller konsenterere dere om å gjøre det bra i deres virkelige jobber, kanskje få litt respekt fra kollegaene deres og heller bruke tid på det.

koz og klemz,

Bugge

edit: dersom dere er uføretrygda, så gå nå heller inn for å gjøre det virkelig bra.
Haha. Jepp det er viktig å aldri prøve å være kreativ så lenge man ikke er et helt eksepsjonelt talent som allerede er oppdaget.

Å skrive for sin egen del burde mange bedrive, så får man heller la vær å bli for skuffa når tommelen vendes ned fra forlaget i den grad man sender inn.
:moon:

User avatar

DJGADD
Poser
Poser
Posts: 450
Joined: 23 Jul 2007, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by DJGADD »

On topic, så sverger de jeg aner driver med skriveting å ha penn og papir eller annet egna medium tilgjengelig hele tida og skrive ned tanker, formuleringer ord og fraser når de dukker opp. Da har du mer å jobbe med npr du endelig får satt av tid til å skrive.

Ikke at dette er så j****g revolusjonerende.
:moon:

User avatar

Mordekai
Po
Po
Posts: 197
Joined: 01 Nov 2004, 00:00
Location: Tigerstaden
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Mordekai »

Bugge wrote:Jeg kjenner ingen av dere, men jeg kan garantere at det dere skriver er søppel og at dere burde heller konsenterere dere om å gjøre det bra i deres virkelige jobber, kanskje få litt respekt fra kollegaene deres og heller bruke tid på det.

koz og klemz,

Bugge

edit: dersom dere er uføretrygda, så gå nå heller inn for å gjøre det virkelig bra.

<3
Det er forskjell på å HØRE på metal, og å VÆRE metal.

Salt i såret gir ro i sjelen.

Image

User avatar

Frosty
Infant
Infant
Posts: 2
Joined: 13 Jun 2011, 00:00
Location: Hønefoss, Norway
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Age: 34

Post by Frosty »

--Varda-- wrote:Det er jo ikke så rart at det kan bli ekstra vanskelig å ta seg tid til å skrive når man holder på med skole og denslags, og i tillegg gjerne må jobbe med skolearbeid utenom den tiden man tilbringer på skolen, så det forstår jeg veldig godt. I slike tilfeller, kan det hende at det hadde vært best å sette seg små daglige mål, i stedet for å ha det for seg at man skal få skrevet veldig mye i løpet av en dag.

Og ja, det kan være vanskelig å tvinge seg selv til å skrive, men etter min erfaring så funker det bedre etter hvert. Til å begynne med, da jeg satte meg slike mål, gikk det mye tregere og det var vanskelig å komme skikkelig i gang med å ha en rutine på det, men etter hvert gikk det mye bedre. For min del har jeg det slik at jeg kan ha litt begrenset med energi i hverdagen, og blir gjerne fortere sliten enn andre av å være aktiv på et eller annet vis - også av å sitte og skrive - så selv om jeg teknisk sett har tid til å skrive mye i løpet av en dag, er det begrenset hvor mye tid jeg faktisk greier å bruke på det. Allikevel har jeg merket at jeg får skrevet mer om gangen nå enn jeg gjorde i begynnelsen da jeg hadde laget dette regimet for meg selv, rett og slett fordi med trening så går det lettere å "tvinge" seg selv. Skrivinga har en tendens til å flyte lettere (selv om det selvsagt ikke er tilfelle bestandig) nå enn før, så det virker som at slikt har lett for å komme seg litt etter at man har etablert gode rutiner for seg selv. Og litt om dagen er kanskje uansett bedre enn ingenting.

Hva jeg skriver kan variere, men har hovedsakelig skrevet noveller og prøvd meg på romanprosjekter som jeg ikke har endt opp med å fullføre. Det prosjektet jeg holder på med nå er et større prosjekt, som vel må sies å være begynnelsen på et romanmanus. Men man får se hva det blir til. Det at jeg har en annen fokus nå enn tidligere gjør at jeg jobber bedre med slikt nå for tiden i hvert fall. Sånn forøvrig synes jeg det av og til er litt vanskelig å definere spesifikt hva slags sjanger/type tekst jeg skriver. Det kan være litt variert det også, men det jeg holder på med nå er en type realistisk fiksjon, som kanskje kan sies å høre innunder en type utviklingshistorie (eller der omkring).

Hva slags sjangere og type tekster er det hovedsakelig du har skrevet?

Jeg har skrevet en slags blanding av Sci-Fi og Fantasy i et romanprosjekt jeg gav ut på egenhånd. Boken heter "Villmarken". Ellers driver jeg med et fantasy romanprosjekt og skriver realistiske noveller. Har lyst til å prøve å gi ut en novellesamling også :-D

User avatar

Goatblessed necropenis
Poser
Poser
Posts: 314
Joined: 30 Mar 2004, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Goatblessed necropenis »

Bra skrevet, skrev mer som Skrappar en gang sa.
DØDSMARSJ TIL h*****e!

User avatar

Johnny Bravo
Poser
Poser
Posts: 337
Joined: 16 Nov 2013, 00:40
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Johnny Bravo »

Tips: Kvalitet kan erstattes med kvantitet.

Om du ikke skriver BEDRE enn F. Scott Fitzgerald fokuser på å skrive MER enn F. Scott Fitzgerald.

Etter antall ord i denne tråden å dømme er vi godt i gang!
OBS! - https://www.youtube.com/watch?v=FOuPoHOFGuc

DREKKA MERE - DREKKA DREKKA MER!
DREKKA DREKKA MER!
DREKKA DREKKA DREKKA MER!

User avatar

Admiral NOX
Belieber
Belieber
Posts: 17
Joined: 21 Feb 2005, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Admiral NOX »

Skriveoppgave 1: Horny midget sucking clown at party

http://www.redtube.com/88992

Råd: gi opp skrivingen. Fordi: det du føler inne i deg som kreative impulser og trang til å skrive, er sannsynligvis symptomer på en type narsissistiske tvangstanker.

Det finnes bedre ting å bruke sin egen og andres tid på. Hvis du likevel, etter en grundig og nøye vurdering av dine talenter, likevel insisterer på å skrive, så foreta en gradvis tilnærming. Å skrive er et håndverk på lik linje med møbelsnekring og dvergkasting. Før du får lov til å snekre sammen et enkelt modernistisk møbel må du forstå hvordan du lager intrikate barokke utskjæringer. Og før du kaster din første dverg bør du studere mestrene i faget. Dvergkasting er faktisk en profesjon som krever kyndighet og god teknikk - egenskaper som ikke alle besitter sånn uten videre. Du kan ikke bare plukke opp den første og beste dvergen på gata og tro du kan kaste bedre enn de som har kastet i femten år med spesialutstyr og spesialtrente dverger.

Du kan f.eks begynne med å lese. Pløy deg gjennom vestens litterære kanon. Bok for bok. Avstå samtidig fra å skrive noe som helst med egen penn. Dette kan være hardt, men det er en nødvendig disiplin å utøve. Avstå derfor fra ideen om å skrive en fantasy inspirert av alle de dårlige fantasybøkene du selv har lest. Avstå fra å skrive en roman om den vanskelige oppveksten din og hvor hardt du har det i hverdagen. Avstå fra å oversette dine egne subjektive nevroser til en novellesamling om transeksuelle vampyralver.

Mens du leser deg gjennom litteraturhistorien, kan det samtidig være lurt å finne ut om du kanskje heller burde oppgi hele skriveprosjektet. Har du virkelig noe å tilføye? Snekrer du møbler fordi du faktisk er kyndig i faget, eller snekrer du møbler som selvterapi i hverdagen? Hvis pga selvterapi, gjør isteden noe produktivt, lær deg å veve tepper f.eks, kanskje litt ram hekling. Jeg møtte en gang en som hadde heklet hver dag siden han var noen og tyve år. Han hadde begynt å hekle når han sluttet å røyke, og han hadde etterhvert opparbeidet seg noen ultra mad skillz i å hekle duker, kluter og gardinforheng. Men jeg kjenner folk som har skrevet i like mange år, og som oftest er det ikke rare greiene de kan skilte med. Som maratonløpere som snublet allerede noen skritt fra start, og som fortsatt ligger i grøfta og klager etter at løpet er over forlengst. Hadde det enda vært en uskyldig hobby som de bare moret seg med sånn som eks minigolf. Men neida, de er jo "forfattere", her skal det ruges på ideer og angst og vanskeligheter og det skal spikkes fliser på våt gammel ved. Skrive kan de ikke, men de insisterer likevel på å gjøre det. Mens de lider og åkker seg verre.

Å skrive er for selvmordere. Som Franz Kafka observerte: skal du drukne deg, så ikke gjør det på grunt vann.
Image
The modern world will not be punished. The modern world is the punishment. -NG Davila

User avatar

Tenebres
Poser
Poser
Posts: 460
Joined: 25 Oct 2004, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Age: 47

Post by Tenebres »

HAHA!


evil_dave
Belieber
Belieber
Posts: 32
Joined: 06 Aug 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by evil_dave »

ROFL!

User avatar

fantomas
Poser
Poser
Posts: 203
Joined: 13 Nov 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by fantomas »

Nipped in the bud!
Acrid wrote:Det aristocratisque Sprog, med den bløde Ordklang og de Laaneord divine, er for os Vællykkede og Smukke en vælplassered Øx mot den snafsede Proletarknold.

User avatar

Lachrymol
Belieb
Belieb
Posts: 8
Joined: 03 May 2004, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Lachrymol »

Like greit å gi opp gitar/trommer/bass/hva-du-en-spiller i samme slengen, for du kommer jo aldri til å gi ut en plate.

Det med vaner er viktig, @--varda--. Jeg har hatt kjempenytte av denne boka: https://www.goodreads.com/book/show/205 ... ini-habits

Jeg er en prokrastinatør av rang, men med minivaner har jeg greid å trene, skrive og rydde hver dag i 85 dager nå.
I thought I could organise freedom

How Scandinavian of me

User avatar

smeghead
Belieber
Belieber
Posts: 67
Joined: 14 Aug 2003, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by smeghead »

dette var tråden sin!

User avatar

Presticide
Belieber
Belieber
Posts: 43
Joined: 27 Dec 2006, 00:00
Mood:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Post by Presticide »

Fytti grisen, skriverådene til Admiral NOX er både underholdende, ærlige og konstruktive. 10/10 WRA
Image

Locked Previous topicNext topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests