Page 3 of 6

Re: Heimebryggjartråden

Posted: 13 Mar 2014, 17:04
by Presticide

Låter bra! Jeg kjenner meg fristet til å lage noe lett og lekker selv.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 14 Mar 2014, 09:15
by BlueGrot

Hva med at jeg inviterer til bryggedag?


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 14 Mar 2014, 13:07
by Rintrah
BlueGrot wrote:

Hva med at jeg inviterer til bryggedag?

Veldig kjekt!


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 14 Mar 2014, 16:12
by Rintrah

Eg har tinga malt til morgondagens bryggjing. Pilsnermalt + 20% kveite. Humler moderat med Northern Brewer og Saaz. Det er sjølvsagt alt for tidleg i min bryggjekarriere til å ha nokon favorittgjær, men eg vil freiste meg på WLP400 igjen, Belgian wit. Diggesen! Denne oppskrifta følger nokså stramt den som Nøgne Ø presenterer i boka Ølbrygging fra hånd til munn som sin Saison, og den er jo nydeleg. Satsar på at dette er eit flott utgangspunkt også i vårt bryggeri.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 15 Mar 2014, 21:08
by Presticide

Æprôpô gjær- jeg trudde kanskje jeg var uten brettanomyces i mungåten jeg la ut tidligere it tråden, men joggu er det en klar syrlighet i ølet nå som det har flaskemodnet tre uker. Pussig gjærstamme.

Jeg har jo også kjørt et mjødeksperiment nylig, og det er artig å se at enda honningvolumet på vann er identisk i hver dunk, oppfører gjæren seg helt annerledes i hver dunk (som har hver sin type honning).


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 16 Mar 2014, 22:15
by BlueGrot

Brett kan bruke 6 måneder på å komme frem.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 16 Mar 2014, 22:37
by Rintrah
Screenshot 2014-03-16 22.25.14.png

Jaudå, det blir øl av dette. 24 liter, for å vere nøyaktig. Men det går nok ein del i ein enorm trub, tenkjer eg. Vi bruker sjeldnare og sjeldnare posar til humla, for vi føler humleutbyttet blir så dårleg. Har bare pellets rett i gryta, og no med 170 gram humle i omløp blei jo ølet grønt… kjem seg når det roar seg.

Ein annan ting som vi av ymse grunnar gjorde no, og har gjort med hell før, er å setje eit starter på ølet vi bryger same dag. Når den er i vigør pitcher vi heile stasen i vørteren som har stått og venta i spenning i eit døgn. Ein slags retrostarter. Har ikkje høyrt om andre som har gjort det på denne måten, og det er ikkje heilt optimalt, men betre å lage ein starter i alle fall, enn å berre bruke éit røyr.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 16 Mar 2014, 23:56
by BlueGrot

Lag starteren 8 timer før du pitcher den, så har du en celledeling inne, eller nært forestående.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 17 Mar 2014, 16:22
by Rintrah

Celledeling schmelledeling. Eg vil ha klare og fyrrige celler!


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 21 Mar 2014, 17:22
by BlueGrot

Gjærstarter på kok. Gjæren er knappe 11 dager gammel. Fantastisk med bryggebutikk av slikt kaliber i bergen.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 23 Mar 2014, 14:58
by anna

Jeg har hittil i min hjemmebryggkarriere brygget Saison, Porter og IPA. (Alle etter Nøgne Ø sine oppskrifter.) Alle ble veldig vellykket! (Selv uten å lage gjærstarter.)

Neste på listen er barley wine, deretter en belgisk dubbel, så lyst bringebærøl av noe slag, og til slutt øl med sitrongress, kaffirlimeblader og ingefær. Mannen vil brygge lambic med kirsebær, men det får bli litt senere i karrieren. (Vil heller brygge Ægir Harvest Ale med fersk humle!) Baserer meg på oppskrifter fra How to Brew og Ølbrygging fra hånd til munn, helt egne oppskrifter begir jeg meg ikke ut på helt enda.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 23 Mar 2014, 15:49
by Rintrah

Kjemepetriveleg med bryggjedag i går! To øl på ein gong!


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 23 Mar 2014, 19:35
by Terror_mit_uns

Kjempestas!


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 06 Apr 2014, 11:22
by anna

Har to gjæringskar stående på badet nå. Et med Nøgne Ø`s Blonde og det andre med hveteøl i witbier-stil, men istedenfor sitrus og koriander har jeg tilsatt bringebær.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 06 Apr 2014, 23:44
by Rintrah
anna wrote:

Har to gjæringskar stående på badet nå. Et med Nøgne Ø`s Blonde og det andre med hveteøl i witbier-stil, men istedenfor sitrus og koriander har jeg tilsatt bringebær.

Spanande! Men pass på at det ikkje blir for varmt under gjæringa. Ingen varmekabler på, håper eg.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 11 Apr 2014, 10:42
by anna

Trygt plassert på hylle og ingen varmekabler er på. Bringebærølet ser ikke veldig lovende ut nå og jeg mistenker at det er infisert. Gir det noen dager til. I kveld blir det flasking av Blonde som har utviklet seg perfekt!


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 11 Apr 2014, 11:02
by BlueGrot

Brukte du ferske eller frosne bær? Sterilisertes de? Ikke bry deg så mye om hvordan ølen ser ut. Det er litt typisk hjemmebryggersyndrom å henge seg opp i hvordan gjæringen foregår for å dømme om ølet blir godt eller dårlig, når det mest sannsynlig blir drikkendes uansett.

Image

Dersom det ser slik ut kan du derimot bekymre deg.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 11 Apr 2014, 11:04
by Tomas

Det skal altså ikke ligne på dravle. Jeg noterer.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 11 Apr 2014, 11:11
by BlueGrot

Karamellpudding med karamellsaus.


Re: Heimebryggjartråden

Posted: 11 Apr 2014, 11:13
by Tomas

Ey! Ikke ødelegg nå.