Page 1 of 5

Hjemmebrygging

Posted: 19 Jun 2012, 12:09
by Kjellvete

Noen som har kjennskap til faget?
Tenkte jeg skulle sette en dunk og drikke meg kvalm til jól. Siden jeg ikke har gjort det tidligere så kommer jeg til å holde det så enkelt som honning,vann og gjær og heller vente med fancy tilsettinger til en annen runde.
Tips,oppskrifter og erfaringer må gjerne postes her


Posted: 19 Jun 2012, 12:20
by torjo

Det vokser helt sikkert mjødurt nær deg.


Posted: 19 Jun 2012, 14:00
by War Pig

Innbiller meg at Presticide har erfaring på feltet. Han er i hvert fall troende til det.


Posted: 19 Jun 2012, 14:16
by Tomas

Absolutt. Har smakt mjød à la Presticide og det var sannelig gode greieer.


Posted: 19 Jun 2012, 15:32
by Terror_mit_uns

liker bedre heksebrygget hans


Posted: 19 Jun 2012, 15:34
by BlueGrot

Sprudlende eller usprudlende, sterk eller svak?


Posted: 19 Jun 2012, 16:12
by Kjellvete
BlueGrot wrote:

Sprudlende eller usprudlende, sterk eller svak?

Sprudlende er litt femi så jeg satser på usprudlende et sted mellom 15 og 20 prosend burde være passelig.
Har kjøpt honning og hetvingjær nå så det blir vel til å slenge det i en bøtte i kveld så får vi se hva som kommer ut av det :-D


Posted: 19 Jun 2012, 16:15
by BlueGrot

Renslighet uber alles. Hetvinsgjær er litt bedritent på smak, så bruk heller f.eks cidergjær og tilsett hetvinsgjær når cidergjæren dør av høy prosent.


Posted: 19 Jun 2012, 16:27
by Kjellvete

Denne første runden blir mest som et eksperiment å regne. Om den ikke faller i smak så er det ikke verre enn å teste med annen gjær neste gang.

Når det gjelder blandingsforhold så ser jeg det spriker voldsomt der ute. Har 2,3 kg honning og mener det burde holde til 12-15 liter om jeg sper på med sukker.
Har sett noen skrive om blandingsforhold honning/vann på 1:2 men det virker da veldig i overkant


Posted: 19 Jun 2012, 17:02
by BlueGrot

Ikke spe på med ren farin. Sirup eller demerara er et bedre valg som etterlater god smak fremfor sukker som gjærer helt ut og syrner til brygget.

Man skal helst ikke bruke noe som helst sukkerbase enn honning da.


Posted: 19 Jun 2012, 18:32
by Kjellvete
BlueGrot wrote:

Man skal helst ikke bruke noe som helst sukkerbase enn honning da.

Vet egentlig det men det ble gjort sånn denne gangen for å holde budsjettet nede siden jeg ikke har peiling på hva jeg driver med,hehe.
Står nå en bøtte i boden så får vi se hva det egner seg til på sikt :-D


Posted: 19 Jun 2012, 18:35
by BlueGrot

Hadde det vært lovlig kunne du jo i verste fall destillert det.


Posted: 19 Jun 2012, 22:50
by AOR Guru

Jeg og ei venninne skal brygge mjød imorra, for første gang. Det blir spennende.
Jeg har fått oppskrift og detaljert fremgangsmåte som skal følges. Jeg skal ikke røpe for mye av oppskrifta riktig enda, men jeg kan si så mye at det til ca. 10 liter mjød skal det være 12 liter vann og ca. 3,5 kg honning (ikke lynghonning) i tillegg til litt annet rart...

Det skal i hvertfall settes imorra (idag nå som kl er over midnatt), så får vi se hvordan det går. Jeg skal følge med i tråden her og komme med mine innspill og erfaringer jeg etterhvert vil få :wink:


Posted: 19 Jun 2012, 23:00
by BlueGrot

Haandbrug.dk er en fin kalkulator hvor man kan regne ut alkoholstyrke og farge på brygget.


Posted: 20 Jun 2012, 07:55
by Presticide
Kjellvete wrote:

Denne første runden blir mest som et eksperiment å regne. Om den ikke faller i smak så er det ikke verre enn å teste med annen gjær neste gang.

Når det gjelder blandingsforhold så ser jeg det spriker voldsomt der ute. Har 2,3 kg honning og mener det burde holde til 12-15 liter om jeg sper på med sukker.
Har sett noen skrive om blandingsforhold honning/vann på 1:2 men det virker da veldig i overkant

På en dunk a 23 liter går det gjerne oppi ti kilo avhengig av gjær. Hvis du kjiper deg på honningen blir produktet verre, men hvis du vil lage noe fantastisk kan du karamelisere en viss andel av honningen. Det gir nydelig farge og nydelig smak. Lagte en testbatch brochet, der jeg knuste en liten spiseskje sennepsfrø som jeg la til ene flaska. Magnifique!

Skal du fortsatt være kjip på honningen ville jeg heller brukt noe bra eplemost fra Hardanger som erstatning for en bestanddel av vannet.

Mjødurt vokser rundt i alle kongerikets kratt, ellers er hylleblomst og røsslyng ideelle vekster. Pors og rødkløver er gode greier.

Hetvingjæren burde du holde deg langt unna. Jeg bruker for øyeblikket norske villgjærstammer, men helt standard tørr ale gjær funker godt nok det også. Hvis du på død og liv skal bruke hetvingjær behøver du mer honning uansett, for den oppskriften låter til å bli grusomt tørr og tynn, potensielt full av bismak.


Posted: 20 Jun 2012, 07:58
by Presticide
BlueGrot wrote:

Hadde det vært lovlig kunne du jo i verste fall destillert det.

Dette må jeg prøve før eller siden.

Jeg har frysedestillert mjød, da blir den jo åpenbart kraftigere. Man bør da bruke en mjød man liker - for alt jeg ikke likte med den første ble bare enda mer fremtredende etterpå.


Posted: 20 Jun 2012, 09:34
by Kjellvete

Ting som tyder på at jeg har gjort det meste feil :grin:
Er ikke verre annet enn at jeg setter en ny dunk når denne er ferdiggått. Om dette blir drikkenes så er det i alle fall ikke min skyld :!:


Posted: 20 Jun 2012, 09:35
by BlueGrot

Hvor varmt står den?


Posted: 20 Jun 2012, 09:49
by Stian

Hvor lang tid tar en sånn prosess fra start til slutt?


Posted: 20 Jun 2012, 09:51
by Kjellvete
BlueGrot wrote:

Hvor varmt står den?

20 +